Tandplaque & Tandsteen

Tandplaque is een wit laagje op de  tanden en kiezen , dit laagje ontstaat als de tanden en kiezen niet voldoende worden gepoetst.

Tandplaque bestaat voor 70 % uit bacteriën , voedselresten , eiwitten , suikers, zouten en water.

Door tandplaque ontstaan de meest voorkomende problemen in de mond , daarom is een goede gebitsreiniging van groot belang.

Tandenpoetsen is 1 onderdeel van een goede gebitreiniging.

Elke tandborstel is een goede tandenborstel mits deze op de juiste wijze wordt gebruikt, echter is het wel belangrijk een niet te harde tandenborstel te kiezen. Een te harde tandenborstel kan het tandvlees beschadigen. Daarom adviseren wij u een tandenborstel soft te gebruiken.

Ons advies is 2 keer per dag uw tanden te poetsen gedurende 2 minuten met een tandpasta naar keus, elke tandpasta is een goede tandpasta mits deze voldoende fluoride bevat ( Per leeftijd verschillend).

Goede hulpmiddelen voor een juiste gebitsreiniging zijn :

  • Rangers
  • Flossdraad
  • Tandenstokers

Wij adviseren u na het tandenpoetsen een paar keer in de week de Ragers te gebruiken, met de ragers kunt u makkelijk en snel de tussenruimtes van uw tanden en kiezen reinigen.

Doordat tandplaque langere tijd niet goed wordt verwijderd of verwijderd kan worden , zal door invloed van de mineralen in uw mond de tandplaque verkalken tot een stevige massa.

Deze massa noemen wij tandsteen. In de tandheelkundige zorg onderscheiden we 2 soorten tandsteen, tandsteen welke tegen het tandsteen aan ligt ( supragingivaal tandsteen) en tandsteen welke onder het tandvlees ligt verborgen ( Subgingivaal tandsteen ).

Tandsteen kan alleen verwijderd worden door de mondhygiëniste of tandarts.